CVETNE VODICE

Da li ste znali da se od latica, cvetova pa i čitave biljke najrazličitijih vrsta mogu pripremiti vrlo ukusni, osvežavajući i zdravi napici

Mnogi znaju da se ružina vodica ili vodica od cveta pomorandže odavno koriste u kozmetici i kulinarstvu, ali znate li da se od latica, cvetova pa i čitave biljke najrazličitijih vrsta mogu pripremiti vrlo ukusni, osvežavajući i pre svega zdravi napici?
-->
Tako se napici dobijeni destilisanjem svežih ili sušenih cvetova ili cele biljke nane, bosiljka ili komorača preporučuju za one koji žele da skinu višak kilograma, dok se oni od crne ribizle, kupine i geranijuma koriste za podizanje energije, a od ruže, lavande i matičnjaka za opuštanje.
Priprema cvetne vodice: 2 kašike sušenog bilja po želji ili 4 kašike svežeg, 1 dl 70-procentnog alkohola i 1 dl destilovane vode.
ruza (lat.rossa)
U sterilisanu staklenu teglicu sipajte 2 kašike sušenih ili 4 kašike svežih cvetova odabrane biljke, sve prelijte sa 1 dl alkohola, zatvorite i ostavite da stoji od sedam do deset dana na sunčanom mestu.
Povremeno dobro promućkajte sadržaj teglice. Posle deset dana, tečnost procedite, dodajte 1 dl destilovane vode, promešajte i čuvajte do korišćenja.
Ukoliko u svoj omiljeni topli ili hladni napitak, kafu ili čaj, dodate malo cvetne vodice popravićete im ukus, dodati im zrnce originalnosti i dati novu, jedinstvenu aromu.
Napici sa cvetnim vodicama naročito se preporučuju osobama sa oslabljenim imunitetom, a vrlo lako se pripremaju: litar vode pomešajte sa 2 kašike cvetne vodice od žalfije, crne ribizle ili borovnice i umesto čiste vode pijte tri nedelje. Napravite pauzu od nedelju dana pa ponovite čitav ciklus.
Za detoksikaciju organizma: 15 dana svakoga jutra pre doručka na prazan stomak popijte 2 kašike cvetne vodice od nara, ruzmarina ili nane.
-->
Bokvica cisti pluca i vida rane
bokvica (lat.plantago)
 U nasoj zemlji raste oko dvadesetak vrsta bokvice. Ima je pored puteva, na livadama, pašnjacima i po šumama. Cvetaju od proleća do zime, i od davnina se koriste protiv mnogih bolesti. Postoji ženska (širokolista) bokvica, muška (uskolista) i srednja bokvica. U narodu se najviše ceni i najčešće upotrebljava širokolista ili ženska bokvica.
List se bere sve dok biljka cveta, a koren se vadi cele godine. Uglavnom se u lekovita svojstva koristi svež ili suv list, a ređe cela biljka i koren. Hemijski sastav i dejstvo sve tri vrste bokvice gotovo su isti. U listu ima četiri odsto tanina, pektina, limunove kiseline, vitamina C, saponozida i fitoncida. U semenu ima sluzi, masnog ulja, belenčevina i šećera.
Bokvica je poznata kao snažno antibakterijsko sredstvo. Njen list deluje protiv raznih upala kože i sluzokože, pojačava lučenje tečnosti u plućima i time olakšava iskašljavanje guste sluzi iz organa za disanje. Takođe, smanjuje učestalo mokrenje i povoljno deluje na organe za varenje (protiv proliva, grčeva, čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu). Svež list bokvice odličan je za lečenje rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa. Uspešno leči i rane od žuljeva i svaka oteklina usled udarca splasne ako se na nju stavljaju oblozi od bokvice. Bokvica ima svoju primenu i u kozmetici, jer se njen sok smatra veoma uspešnim sredstvom za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica.
Caj od bokvice
Punu kašičicu lišća bokvice preliti sa četvrt litra ključale vode i ostaviti da kratko odstoji. Najbolje je da se pije jedna šolja čaja odmah ujutro, a zatim jednu do dve šolje preko dana i još jedna uveče pre spavanja. Čaj od bokvice veoma je dobar za izbacivanje šlajma iz pluća.
Sirup od bokvice
DVE pune kašike opranih listova bokvice sameljite u mašini za mlevenje. Dodajte u masu malo vode, 300 g nerafinisanog šećera i 250 g meda. Uz stalno mešanje kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Dok je još vruće sipajte u staklenu flašicu i kada se ohladi čuvajte u frižideru. Pije se po kašika sirupa pre svakog obroka. Sirup od bokvice odličan je za čišćenje krvi i jačanje imuniteta.
Jacanje imuniteta
U 1kg čistog planinskog meda dodajte 300 g svežih listova bokvice, koje ste prethodno dobro oprali i samleli u mašini za mlevenje. Ova mešavina meda i bokvice jača organizam i treba da se uzima jedna kašika pre svakog obroka.
-->

Нема коментара:

Постави коментар